O kilka fałdek obywatela za dużo
Przechadzając się ulicami miast i miasteczek, widać że na wskutek pandemii przybyło nam trochę kilogramów obywateli. Nie każdy jest stworzony na bywalca siłowni lub maratończyka, chcąc więc pozbyć się pamiątki z lockdownu trzeba by zmienić menu na talerzu. „Jelita wiedzą lepiej” to książka, która może stać się motorem zmian, inspiracją do zmiany myślenia na temat jedzenia, żywieniowych nawyków itp.
Lepiej tłusto niż chudo
Niektórzy
lubują się w dietach, książka M.Mosley’a to jednak nie tyle pomysł na dietę, co na zdrowe nawyki. Cechą szczególną książki jest fakt, że wszystkie
proponowane pomysły autor najpierw wypróbował na sobie. Z pewnością nie będzie
zaskoczeniem, że dobrze jest zmniejszyć spożycie białych proszków (cukru,
białej mąki), autor jednak to wszystko uzasadnia w sposób mikrobiologiczny
(lepiej mieć więcej bakterii, które pomagają chudnąć, niż tych, które pomagają
tyć). Oprócz tego dobrze jest pościć czyli jeść kalorycznie mniej (1-2 dni w
tygodniu), a przede wszystkim wysypiać się i trenować czasem mindfulness, czyli
oddychać głęboko i wsłuchać się w swoje ciało (wtedy łatwiej się zorientować,
czy wciąż jesteśmy głodni czy już jednak nie).
Nie za
bardzo lubię poradniki, jednak jeśli ktoś czuje, że czas na zmiany w jego jedzeniowym stylu życia, ta książka jest dla niego. Autor pisze raczej lekko,
znajdziemy tu sporo danych naukowych i jest spora szansa, że po lekturze
zastanowimy się dwa razy zanim sięgniemy znów po coś niezbyt
zdrowego/kalorycznego/tuczącego itp.
Co jeść w praktyce, czyli tłuszcze tak, węglowodany nie
Zbiór
przepisów na dozwolone potrawy znajdziemy w książce „Schudnij i obniż cukier w
8 tygodni”. Okazuje się, że dieta nie musi być nudna ani monotonna, warto spóbować ograniczyć węglowodany, zmniejszyć porcje i nie podjadać miedzy
posiłkami.
Jelita
wiedzą lepiej
M.Mosley
Otwarte 2018
Schudnij i
obniż cukier w 8 tygodni
C.Bailey, S.Schenker
Pascal 2019
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz