Zwłaszcza
na przednówku chciałoby się zjeść warzyw, które mają smak, a przy okazji dużo
witamin i minerałów. W książce „O darach lasu. Rośliny użytkowe” W.Gila
znajdziemy kilka pomysłów na mniej konwencjonalne napoje i dodatki, wymagające
co prawda trochę pracy w przygotowaniu, ale za to lokalne i bardzo wartościowe,
ze swoistym smakiem i aromatem.
Oprócz
znanej pokrzywy, jałowca czy poziomek, w książce znajdziemy podpowiedź, jak
pozyskać wzmacniający sok brzozowy (czyli oskołę), jakie wiosenne zioła warto
wrzucić do sałatki (krwawnik, mlecz, czosnek niedźwiedzi, bluszczyk kurdybanek), lub też jak
przygotować syrop z płatków róży. Ja już wiem, że soku z pokrzywy raczej nie lubię, ale mam ochotę w tym roku sprawdzić, jaki zapach ma oliwa z igłami
sosny, oraz przygotować miodek mniszkowy i syrop z płatków róży.
Książkę
polecamy wszystkim zainteresowanym rodzimą dziką przyrodą i jej kulinarnymi
zastosowaniami.
O darach
lasu. Rośliny użytkowe
W.Gil
Multico
2024
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz