poniedziałek, 1 kwietnia 2024

W.Gil „O darach lasu”

 

Zwłaszcza na przednówku chciałoby się zjeść warzyw, które mają smak, a przy okazji dużo witamin i minerałów. W książce „O darach lasu. Rośliny użytkowe” W.Gila znajdziemy kilka pomysłów na mniej konwencjonalne napoje i dodatki, wymagające co prawda trochę pracy w przygotowaniu, ale za to lokalne i bardzo wartościowe, ze swoistym smakiem i aromatem.

Oprócz znanej pokrzywy, jałowca czy poziomek, w książce znajdziemy podpowiedź, jak pozyskać wzmacniający sok brzozowy (czyli oskołę), jakie wiosenne zioła warto wrzucić do sałatki (krwawnik, mlecz, czosnek niedźwiedzi, bluszczyk kurdybanek), lub też jak przygotować syrop z płatków róży. Ja już wiem, że soku z pokrzywy raczej nie lubię, ale mam ochotę w tym roku sprawdzić, jaki zapach ma oliwa z igłami sosny, oraz przygotować miodek mniszkowy i syrop z płatków róży.

Książkę polecamy wszystkim zainteresowanym rodzimą dziką przyrodą i jej kulinarnymi zastosowaniami.




















O darach lasu. Rośliny użytkowe

W.Gil

Multico 2024


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz